Folketinget vedtog i 2004, at alle dagtilbud fra 1. aug. 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Der skal iflg. Dagtilbudsloven § 8 udarbejdes en pædagogisk læreplan som revideres hvert andet år. (http://www.retsinformation.dk/– LOV nr 501 af 06/06/2007)
”Børn i dagtilbud skal have et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring”.
De seks læreplanstemaer er revideret og skal være implementeret i institutionen 1. juli 2020. Den 1.juli 2018 trådte de nye læreplaner i kraft.
Den pædagogiske læreplan skal beskrive, hvordan dagtilbuddet giver rum for leg, læring og udvikling for det enkelte barn, samt mål derfor i forhold til de seks temaer:
Det er vigtigt, at det enkelte barn får plads til og mulighed for at lære sig selv at kende i trygge rammer. Vi voksne skal derfor fungere som den sikre base for barnet,
hvor barnet kan få tryghed og omsorg samt føle sig afholdt og værdsat. Herfra går barnet på opdagelse, udforsker og udfordrer sig selv i samspillet med andre børn og voksne. Ved at spejle sig i andre, lærer barnet sig selv at kende – hvor ligner jeg de andre, og hvor er vi forskellige.
Barnets sociale kompetencer udvikles i fællesskab med andre børn og voksne. Det er vigtigt, at vi hjælper det enkelte barn med at danne venskaber og hjælpe det med at lære, hvordan det kommer med i en leg/gruppe og er en del af et fællesskab. Det enkelte barn skal have oplevelsen af, at det er en betydningsfuld del af fællesskabet. Barnet har brug for tillid til, at der er voksne, der støtter og trøster det, hvis der opstår problemer eller konflikter i samspillet med de andre børn. Barnet skal øve sig i at udtrykke sine følelser og behov i samværet med de andre. Vi hjælper børnene med at danne venskaber og blive en del af fællesskab. Børnene får lov til at vise deres følelser som respekteres. Børnene øver sig i at træffe et valg, som bliver respekteret.
Målet er, at barnet:
Sprog er forudsætningen for at kunne kommunikere med andre og blive forstået. For at fungere socialt er det vigtigt at kunne udtrykke følelser og behov og blive forstået, og anerkendt. Det er vigtigt at give barnet gode forudsætninger for at øve sig i dialoger med både børn og voksne. Herved lærer børn, at lytte til andre, stille spørgsmål, give svar og være aktiv i den daglige samtale. Når barnet kan udtrykke følelser, tanker og behov, får det mulighed for at få indflydelse og medbestemmelse i dagligdagen. Sproget er derfor med til, at barnet opnår en positiv selvopfattelse og selvværd.
Barnet lærer sig selv og sin omverden at kende gennem kroppen og sanserne. Vi giver derfor rig mulighed for at bevæge sig hver dag, samt for at udforske og afprøve sig selv og andre i forskellige omgivelser. Vi tager barnet ud i naturen og laver aktiviteter på stuen, hvor kroppen og sanserne bliver stimuleret. Ved at styrke barnets motoriske færdigheder, styrkes dets forudsætninger for at blive selvhjulpen. Samtidigt er det vigtigt, at barnet lærer at passe på sin krop ved at bevæge sig dagligt, spise sundt og alsidigt og tillægge sig gode hygiejniske vaner. Vores store legerum har to store madrasser, hvor børnene kan lave gymnastik, derved styrkes deres motorik. Når børnene er klar øves der toilettræning(lille wc), samt har vi hygiejne i højsædet, så der øves i at vaske hænder inden hvert måltid ved den lille vask i gangen, hvor hvert barn har sit eget håndklæde med navn. Inde på badeværelse forefindes to puslepladser, hvor hvert barn også har en kasse med navn på, deri ligger der skiftetøj. I garderoben har hvert barn også en plads, hvor der er en kasse med navn på, hvor der er udetøj, vanter, huer osv...Vi har tre borde, hvor børnene sidder opdelt, når de skal spise.
Naturen er en fantastisk legeplads. Når barnet leger i naturen, får fantasien frit spillerum og barnet udfordres motorisk, sanseligt og mentalt. I naturen får barnet en større forståelse for dyr, planter og miljøet. De lærer om de forskellige årstider og får mulighed for at eksperimentere med kroppen og med forskellige materialer og teknikker. Barnet får vigtige erfaringer, som kan være svære at forstå, hvis det ikke har mærket det – hvem forstår, hvad sne er uden at have mærket den våde kolde masse?! Når barnet færdes i naturen, får det også indblik i forplantning, liv og død. Emner som er vigtige, at vi forholder os til og undrer os over sammen med barnet. Det sker jo af og til at et af dyrene dør, når vi har så mange. Vuggestuen har en dejlig stor indhegnet have med tilhørende skovareal og en dejlig stor sandkasse. der er flisebelægning, hvor børnene kan ræse på motorcykel, scooter og cykel. Legepladsen er kuperet og på bakken er en stor rutschebane, samt en tunnel. Desuden rummer haven hyggekroge, den lille skov ind til hønsene og en dejlig pilehytte, hvor man kan gemme sig. vi har også det store gyngestativ, som står i en stor sandkasse, hvori der står en lille rutschebane. Vuggestuen har mange dyr b.la kaniner, som børnene er med til at fodre, der bliver plukket mælkebøtter og givet gulerødder. Derud over har vi høns,heste, katte og hund. Vores tre geder går i en indhegnet fold i haven, hvor børnene elsker at komme ind.
Barnets kulturelle udtryksformer og værdier udvikles og nuanceres blandt andet gennem møde med forskellige normer, værdier og traditioner. Vi sætter derfor fokus på og viser nysgerrighed og respekt overfor, at der i børnegruppens hjem kan være forskelle på, hvad man må og ikke må, hvad man spiser og hvilke højtider man fejrer. Mødet med det, der er nyt eller anderledes, kan være med til at udvikle barnets nysgerrighed og tolerance over for andre mennesker og kulturer. Samtidig kan det give inspiration til kreativ udfoldelse og stimulere barnets fantasi. Vores omgivelser gør, at børnene synes, at vuggestuen er et rart sted at være, både inde og ude. De udendørs omgivelser gør, at børnene får brugt deres fantasi og kreativitet i deres leg.
Den pædagogiske læreplan skal desuden beskrive relevante pædagogiske metoder og aktiviteter, det iværksættes for at nå målene, samt hvordan læreplanen evalueres. Inddragelse af forældre bestyrelsen samt forvaltning Der skal være et løbende samarbejde med forældre bestyrelsen om den pædagogiske læreplan, som revideres hvert andet år. Endvidere skal der være en formidling til forvaltning/kommunalbestyrelse for endelig godkendelse.
Revideret d. 14-10-2019
BMV er i dag udlagt i lærerplanerne, så børnenes miljøvurdering er en del af børnenes hverdag/aktiviteter.
Handlingsplan: Vi har i år 2009 fået lavet nye lofter i børnepasningen.
Revideres hvert 3 år.
Revideret sidst d. 14-10-2019